Dieta kobiety ciężarnej

Jesteś w ciąży. Musisz więc teraz o siebie dbać – tak samo, ba, nawet bardziej niż przed ciążą. Czy wiesz jak powinno wyglądać Twoje odżywanie w tym okresie? Poznaj zasady zdrowej diety dostosowanej do Twojego stanu.

Najważniejsza jest jedna zasada! W ciąży musisz jeść dla dwojga a nie, wbrew temu co mówią ludzie, za dwoje! Twoja dieta w tym okresie powinna być zwiększona o jedyne 300 kcal (w I trymestrze zaledwie 150 kcal!). W czasie ciąży bowiem nie powinnaś przytyć za dużo – aby dowiedzieć się ile zajrzyj: Ile mogę przytyć w ciąży?

I pamiętaj o ruchu! On przynosi wiele korzyści i jest bardzo ważny w okresie ciąży!

Jak powinna wyglądać moja dieta?

Podstawowe zasady diety kobiety ciężarnej:

  1. W Twoim codziennym jadłospisie powinny znajdować się produkty z wszystkich 5 grup:
    • warzywa i owoce,
    • mięso i ryby
    • produkty zbożowe,
    • mleko i jego przetwory
    • oleje roślinne
  2. Zjadaj 4-5 mniejszych posiłków w ciągu dnia a nie 2 czy 3 ogromne. Takie jedzenie spowoduje nadwagę, a nadmiar kilogramów sprawi Ci problem w momencie chęci powrotu do sylwetki sprzed ciąży.
  3. Wypijaj co najmniej 2 litry płynów dziennie. Zwróć jednak uwagę, by większość z nich stanowiła naturalna woda źródlana. Jeśli chodzi o herbaty, szczególnie ziołowe – zalecam uwagę. Zachęcam do zapoznania się z listą dozwolonych w: Czy w ciąży mogę pić zioła?
  4. Twoje posiłki powinny być urozmaicone i zawierać dużo świeżych składników.
  5. Zjadaj produkty naturalnego pochodzenia i przede wszystkim – świeże. Jeśli mięso, to tylko i wyłącznie z naturalnego chowu – wystrzegaj się mięsa kupowanego „byle gdzie”, ponieważ zawierać ono może substancje niekoniecznie zdrowe dla Ciebie i rozwijającego się maluszka (np. hormony, które powodują wzrost zwierząt). Jeśli chodzi o drób to radzę zrezygnować z kurczaków – bardziej wartościowym zamiennikiem jest indyk lub królik.
  6. Nie używaj soli w nadmiarze – powoduje ona zatrzymywanie się wody w organizmie a przez to obrzęki, które już i tak w pewnym momencie ciąży staną się utrapieniem.
  7. Spożywaj dużo pokarmów zawierających błonnik – wpływa on pozytywnie na funkcjonowanie jelit i zapobiega zaparciom, które często uprzykrzają życie ciężarnym.
  8. Uzupełniaj dietę o kwas foliowy – naturalny kwas foliowy znajdziesz w świeżych owocach i warzywach, ziarnach zbóż, fasoli i grochu.
  9. Jedz produkty bogate w żelazo (wątróbka, szpinak, fasola, sok z suszonych śliwek).
  10. Uzupełniaj dietę w niezbędne witaminy – najbardziej PP, A, C, E i D.Znajdziesz je w wielu pokarmach i w suplementach diety dostępnych w aptece (pamiętaj jednak, aby suplement był dostosowany dla kobiet w ciąży).
  11. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Zamiast nich wybierz orzechy i suszone owoce lub kisiel czy galaretkę z owocami.

Chcesz poznać potrawy, których NIE WOLNO Ci spożywać w ciąży? Przejdź do spisu potraw zakazanych.

Dumna mamo! Pamiętaj, że w okresie ciąży odżywiasz się zdrowo nie tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla tego maluszka, który rośnie pod Twoim serduszkiem. Myślę więc, że warto :-)

Podoba Ci się?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *